Appleʼ ın yeni M1 çipleri resmi olarak piyasaya sunuldu. İlk incelemeler ve karşılaştırmalar ortaya çıkmaya başladı, bu nedenle, M1 hakkında bildiğimiz her şeyi, daha fazla bilgi edindikçe güncelleyeceğimiz tek bir yerde topluyoruz.
Kullanıldığı Cihazlar: | MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, |
CPU Çekirdek Sayısı: | 8-çekirdek CPU |
Boyut: | 5 nm |
Grafik: | Entegre 8-çekirdek 2.6 teraflops çıktılı GPU |
Hafıza: | 8GB ya da 16 GB LPDDR4X-4266 MHz SDRAM |
Apple’ ın yeni çipinin Intel’in x86 mimarisine göre avantajları nelerdir? Öncelikle, M1 5nm prosesör kullanırken, Intel 7nm prosesör kullanıyor. Ayrıca M1 8-çekirdek, bu en basit anlamıyla Intel’in H-serisi ürünlerine göre çok daha seri bir işlemci anlamına geliyor.
M1 çekirdeklerinden dördü tamamen yüksek güç verimliliği içinken, diğer dörtlü düşük güç verimliliği için tasarlanmış. Bu yüksek güçlü çekirdekler için gereken gücün onda birini aldığı varsayılan düşük güçlü çekirdeklerle birlikte, genel olarak 10W’lık bir enerji aralığına denk geliyor. M1 ayrıca kendi başına toplam 16 milyar transistöre sahip.
M1 ayrıca tümleşik grafik ve yerleşik belleğe sahip bir yonga (SOC) üzerinde bir sistemdir. Dahil edilen GPU, 128 toplam işlem birimi ve 2,6 teraflop çıktı ile 8 çekirdeğe sahiptir. (istisnai olarak MacBook Air, M1’in 7 çekirdek içeren GPU’lu bir sürümünü kullanır.) “Birleştirilmiş bellek” ayrı RAM ihtiyacının yerini alır, yani yonga cihazınıza bağlı olarak 8GB veya 16GB LPDDR4X-4266 MHz SDRAM ile gelir.
M1 bunlara ek olarak makine öğrenimi görevleri için ayrı bir 16 çekirdekli nöral motora sahiptir.
M1 çipe sahip ilk MacBook’lar şimdiden satın alınabilir durumda. Yeni çipi denemek için MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini modellerinden birini seçmeniz gerekiyor. Her bir cihaz M1 kullanan iki farklı konfigürasyonla birlikte geliyor. Aynı zamanda üç cihaz da Intel işlemci opsiyonu ile satışa sunuldu.
Şu anda M1 çipinin temel dezavantajı, Intel ve AMD parçalarından farklı bir mimari ve komut seti kullandığı için x86 uygulamalarını taklit etmeden çalıştırılamayacak olmasıdır. Microsoft, M1 makinelerde yerel olarak çalışan bir Microsoft Office sürümü yayınladı ve aynı şekilde Adobe, M1’e özgü bir kreatif paket üzerinde çalıştığını söyledi. Şirket, “benzer şekilde yapılandırılmış önceki nesil sistemlerde” eski sürümden 1.5 kat daha hızlı çalıştığını söylediği M1 için yerel bir Photoshop bile yayınladı. Ancak yeni kullanıcılar M1’de yüksek performans ile çalışmak için biraz beklemek zorunda kalabilir.
Tüm bu teknik detaylardan sonra, en sevdiğiniz uygulamaların ve oyunların Apple M1’de yerel olarak çalışıp çalışmadığını merak ediyorsanız, bazı cesur Apple hayranları size tam da bunun cevabını verebilmek adına bir veritabanı oluşturdu. isapplesiliconready vb. sitelerde bu uygulamaların ayrıntılı listesine ulaşabilirsiniz.
Genel olarak daha fazla işlem kapasitesine rağmen, M1 yongası, pil ömrünü korumaya yardımcı olan 4 düşük güçlü çekirdek ile donatılmıştır. Apple, bunun M1 donanımlı makinelere, parlaklık ayarı “alttan 8 tıklama” olarak web’de kablosuz olarak gezinerek ve aynı parlaklık ayarlarında FHD videoları oynatarak test etti ve sonuç olarak “bir Mac’te şimdiye kadarki en iyi pil ömrünü” sağladığını söylüyor. Bu testler ne yazık ki kapsamlı olmaktan oldukça uzak olmasına rağmen, incelemeler genellikle M1 Mac’leri mevcut Intel muadillerinin etrafına veya üstüne yerleştirme eğilimindeler.
M1 çipinin en harika yeni özelliklerinden biri de, iPhone ve iPad ile aynı işlemci mimarisini kullandığı için artık bu cihazlar için tasarlanmış uygulamaları yerel olarak çalıştırabilmesidir. Ancak inceleme yapan insanlar bu özelliğin mevcut uygulamasına şüpheyle yaklaşmaktadır.
Öncelikle geliştiricilerin iOS uygulamalarını daha geleneksel sistemlerde bile doğrudan dağıtmalarına hala izin verilmediğinden, bu programları filtre kullanarak Mac uygulama mağazasından indirmeniz gerekiyor. İkinci olarak, Gmail, Slack ve Instagram gibi favori uygulamalarınızın çoğunu hala Mac üzerinde kullanamayacaksınız. Bunun nedeni, geliştiricilerin uygulamalarını Mac’te kullanılabilir hale getirmekten vazgeçmelerine izin verilmesidir, dolayısıyla geliştiriciler fazla iş yükünden kaçarak uygulamalarının Mac optimizasyonunu yapmakla uğraşmamayı seçtiler.
Şubat ayının başlarında Intel, Apple’ın M1 iddialarına kendi kriterleriyle karşılık verdi. Bu ölçütler geçen yılın Ekim ayından bu yana piyasada bulunan 11. Nesil “Tiger Lake” işlemcileri için geçerli. Mevcut test verilerine geniş erişilebilirliğine bakmaksızın, şirket hala Tiger Lake ile donatılmış Windows 10 dizüstü bilgisayarların Apple M1 makinelerini yenebileceğini kanıtlamak istiyor, ancak tüm satıcıların sağladığı karşılaştırmalarda olduğu gibi bu karşılaştırmaya da şüpheyle yaklaşın.