Apple’ın Mac Pro ve Pro Display XDR ürünleri bir süredir satışta. Apple, bu iki yeni cihazıyla ilgili yayınladığı detaylı teknik raporlar sayesinde, üst sınıf donanım bileşenleri barındıran cihazları hakkında kapsamlı bilgiler paylaşıyor.
Bu raporlarda iki ürün hakkında bazı önemli detaylar yer alıyor. Bunların arasında üçüncü taraf uyumluluğu ile ilgili hususlar ve Apple’ın yaptığı bazı tasarım ve özellik seçimleriyle ilgili açıklamalar var. Yeni bilgisayar veya ekran için 40 bin TL civarında bir para harcamadan önce bilmeniz gereken tüm bilgiler Apple’ın detaylı raporları sayesinde sunuluyor.
İki dokümanda da, Apple’ın bu ürünlerle birlikte hayata geçirdiği yenilikçi teknolojiler ve etkileyici teknik özelliklere vurgu yapılıyor.Bununla birlikte Mac Pro ve Pro Display XDR ile ilgili olarak, daha önce Apple’ın duyurmadığı bazı önemli bilgiler de paylaşılıyor.
Sayfalar süren raporu okumaktan sıkılanlar için The Verge sitesi, en önemli gördüğü yeni detayları çıkarmış. Bunlar aşağıda yer alıyor:
- Yeni modelin işlemcisi, eski 12 çekirdekli Mac Pro’ya göre 6 kat daha hızlı, GPU ise 2013 model üründeki çift FirePro D700’e göre 6.8 kata varan oranda daha iyi grafik performansı sunuyor.
- Teknik açıdan, 24 ve 28 çekirdekli işlemci seçenekleri en fazla 2 TB RAM desteğine sahip. Bu, Apple’ın koyduğu 1.5 TB sınırının üstüne de çıkılabileceği anlamına geliyor. 2 TB RAM sunmak dengelenmemiş DIMM konfigürasyonları gerektiriyor, farklı yuvalarda farklı miktarlarda RAM’in bulunması gerekiyor. Apple da bunu engellemeyi tercih ediyor.
- Apple’ın GPU’lar için ayarladığı özelleştirilmiş MPX modülleri büyük. Bunun nedeni ise pasif soğutmaya, çift GPU modülüne ve gelecekte sunulabilecek diğer çözümlere imkan tanıması. Apple’ın yeni Mac Pro’nun daha modüler olmasını istemesi şaşırtıcı sayılmaz. Ancak şirketin profesyonel seviyedeki amiral gemisi cihazıyla daha fazlasını sunmak istediğini anlıyoruz.
- Apple’ın, üzerinde kulaklık jakı, USB-A portları ve Thunderbolt 3 portlarını barındıran I/O kartının üzerinde özel bir konnektör var. Bu da kartı MPX Modülleri üzerinden dolaştırılan DisplayPort bağlantılarına bağlıyor. Böylelikle Thunderbolt 3 portları üzerinden video aktarımı mümkün oluyor. Eğer ek giriş-çıkış portlarına ihtiyacınız yoksa, bunu tamamen kaldırabilirsiniz.
- Mac Pro’nun dahili kullanım için dahili USB-A port var. Profesyonel yazılımlar için lisans anahtarları düşünülerek tasarlanmış. Burada amaçlanan iki unsur var: Lisans anahtarı sürücülerini sistemden ayrı tutmak ve bunların çalınmasını daha da zorlaştırmak.
- Apple’ın sunduğu tüm Mac Pro konfigürasyonları, BootCamp sayesinde, Windows ile eksiksiz biçimde çalışabiliyor.
- Apple, daha yüksek çekirdek sayısına sahip Xeon işlemcilerinin artırılmış çoklu yürütme birimli performans sunduğuna dikkat çekiyor. Ancak bunun karşılığında temel saat frekansının düştüğüne dikkat çekiyor. Raporda müşterilere, “?Üst düzey Xeon işlemcilerden maksimum performans elde etmek için birincil uygulamalarınızın daha yüksek çekirdek sayılarına ölçeklenip ölçeklenemeyeceğini bilmek önemlidir.” şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz bir ifade var. Yani Apple, bu ek çekirdekleri gerçekten kullanıp kullanmayacağınızdan emin olmanızı istiyor. Aksi takdirde elinizde daha yavaş bir bilgisayar olacaktır.
- Apple hem üçüncü taraf SATA depolama birimlerin hem de bazı üçüncü taraf AMD GPU’larını destekliyor. Ancak her ikisi içinde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var. SATA depolama birimi macOS açısından harici sürücü gibi görülebiliyor. Bu durumda, ana sürücünün aksine, Apple’ın T2 yardımcı işlemcisi tarafından şifrelenmeyecektir. Ayrıca diğer GPU’lar kullanılabilir olsa da, bunların ayrı olarak satılan AUX güç kablolarına ihtiyacı olacak. Üstelik Mac Pro’nun video için Thunderbolt 3 portlarını kullanmasını da engelleyecek. “Mac Pro Thunderbolt 3 bağlantı noktaları üzerinden video desteği sağlamak için bir Apple MPX Modülü gereklidir; biri olmadan, Thunderbolt 3 bağlantı noktaları yalnızca veri olur ve ekranı işletmez.”
- Apple, Mac Pro’nun yüksek seviyelerde güç tüketebileceğini vurguluyor. Bu nedenle, “Özellikle ekranlar ve aksesuarlar içeren tamamen yapılandırılmış bir sistem veya birden fazla Mac Pro sistemi için, belirli bir devrenin aşırı yüklenmesini önlemek için tesis güç kaynakları dikkatle düşünülmelidir.” uyarısını yapıyor.
Pro Display XDR
- Pro Display XDR’ın iki adet çevresel ışık sensörü var. Bunlardan bir tanesi önde, diğeri de arkada yer alıyor. Bunlar arka aydınlatma parlaklığını, içeriğin siyah renk seviyesini ve True Tone etkinleştirildiği takdirde ekrandaki beyaz noktaya ayarını, belirli bir aydınlatma kurulumuna göre yapıyor. Apple, sensörlerin yanılmasını önlemek amacıyla aydınlatmanın ekranın arkasından yapılmamasını tavsiye ediyor.
- Apple, Pro Display XDR’ın 25 santigrat dereceye kadar olan ortamlarda 1000 nit parlaklık seviyesini ekran genelinde sürekli şekilde sunabileceğini söylüyor. Ekran parlaklığını 1000 nitin üstüne çıkarmaya çalışmak veya sıcaklığı 25 derecenin üstüne çıkarmak ekran parlaklığının aşağı inmesine neden olabilir.