Dünden Bugüne Macintosh İşletim Sistemleri ve Özellikleri

    Macintosh işletim sistemi, Apple tarafından geliştirilen ve Macintosh kişisel bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri ailesidir. Bu işletim sistemleri diğer işletim sistemlerine göre daha kolay ve anlaşılır bir arayüze sahip olmasının yanı sıra, kapalı bir sistem olmasının getirisi olarak daha güvenilirdir. Yazımızda kısaca Macintosh işletim sistemlerinin geçmişi ve geleceği ile ilgili çeşitli bilgileri sizin için derledik.




Macintosh İşletim Sistemlerinin İsimleri Nereden Geliyor?

Mac OS X olarak başlayan ve bizim bildiğimiz iMac ve MacBook bilgisayarlarda kullanılan sistem, MacOS 9’dan sonra çıkan serileri ifade eder. Apple, Mac OS X 10.0’dan Mac OS X 10.9’a kadar getirdiği güncellemeleri kedigiller familyasından çeşitli hayvanların isimlerini kullanarak adlandırmıştır. Mac OS X 10.9 yani “Maverick” isimli güncellemesinin ardılı olan tüm güncellemelerinde ise Amerikada bulunan çeşitli turistik bölgelerin isimlerini kullanmıştır.


Aşağıdaki tabloda Apple’ın 2001’den 2021’e kadar yaptığı tüm MacOS X güncellemeleri ve isimleri bulunmaktadır.


MacOS X 10.0

Cheetah

MacOS X 10.1

Puma

MacOS X 10.2

Jaguar

MacOS X 10.3

Panther

MacOS X 10.4

Tiger

MacOS X 10.5

Leopard

MacOS X 10.6

Snow Leopard

MacOS X 10.7

Lion

OS X 10.8

Mountain Lion

OS X 10.9

Maverick

OS X 10.10

Yosemite

OS X 10.11

El Capitan

macOS X 10.12

Sierra

macOS X 10.13

High Sierra

macOS X 10.14

Mojave

macOS X 10.15

Catalina

macOS 11.0

Big Sur

macOS 12.0

Monterey


MacOS X 10.0 Cheetah

MacOS X 10.0 veya MacOS X Cheetah Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış ilk nesil Mac OS X bilgisayar ve sunucu işletim sistemidir. Bu işletim sisteminin en büyük özelliği Apple’ın Mac OS 9’dan sonra Mac OS işletim sistemine son vermesi ve Mac OS 9’dan tamamen farklı yepyeni bir kod tabanlı MacOS X işletim sistemine geçmesidir. Bu işletim sistemi bugün de Mac ve MacBook bilgisayarlarda kullandığımız işletim sistemidir. Apple bu sistemi 24 Mart 2001’de piyasaya sürmüştür.


MacOS X 10.0 Cheetah’ın Özellikleri


  • Dock.
  • Terminal.
  • Apple Mail.
  • Adres Defteri.
  • TextEdit.
  • PDF Desteği.
  • Aqua UI kullanıcı arayüzü.
  • OpenGL.
  • AppleScript.
  • Sherlock masaüstü ve web arama motoru.
  • Bellek Koruması.


MacOS X 10.1 Puma

MacOS X 10.1 veya MacOS X Puma Apple tarafından üretilmiş ikinci nesil bir Mac OS X işletim sistemidir. Bu sürümün en önemli özelliği getirdiği yeniliklerin yanında MacOS X 10.0 kullanıcılarının ücretsiz olarak geçiş yapabildiği bir sürüm olarak piyasaya sürülmüştür. Bu şu anda iMac ve MacBook kullanıcılarının alışkın olduğu işletim sistemi güncelleme modelinin öncülüdür. Apple bu sistemi 25 Eylül 2001 tarihinde piyasaya sürmüştür.


MacOS X 10.1 Puma’nın Özellikleri


  • Performans Geliştirmeleri.
  • Daha kolay CD ve DVD yazma.
  • DVD oynatma desteği.
  • Daha fazla yazıcı desteği.
  • Faster 3D.
  • Geliştirilmiş dosya taşıma.
  • Image Capture - Bu program dijital fotoğraf makineleri ve tarayıcılardan görüntü elde etmeye yarar.


MacOS X 10.2 Jaguar

MacOS X 10.2 veya MacOS X Jaguar Apple tarafından üretilmiş üçüncü nesil bir Mac OS X işletim sistemidir. Bu güncellemenin en büyük özelliği genel hız geliştirmeleri, kullanılabilir grafik ve terminal uygulamaları ile uyumluluk ve istikrar alanlarında ileriye atılmış büyük bir adım olmasıdır. Apple bu güncellemeyi 24 Ağustos 2002’de piyasaya sürmüştür.


MacOS X 10.3 Panther

MacOS X 10.3 veya MacOS X Panther Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış dördüncü nesil bir MacOS X işletim sistemidir. Bu güncellemenin getirdiği en büyük yenilik Safari web tarayıcısının ilk kez bu güncelleme ile kullanılmaya başlanmasıdır. Apple bu güncellemeyi 24 Ekim 2003’de yayınladı.


MacOS X 10.3 Panther’in Özellikleri


  • Finder.
  • Hızlı kullanıcı değiştirme.
  • Mission Control.
  • TextEdit.
  • QuickTime.


MacOS X 10.4 Tiger

MacOS X Tiger Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış beşinci nesil bir MacOS X işletim sistemidir. Bu güncellemenin en büyük özelliği Spotlight’ın ilk kez bu güncelleme ile MacOS sistemine dahil edilmesidir. Bunun haricinde Safari üzerindeki yenilikler ve 64-bit desteği de güncellemenin önemli özellikleri arasındadır. Apple bu güncellemeyi 29 Nisan 2005 tarihinde yayınladı.


MacOS X 10.5 Leopard

MacOS X 10.5 veya MacOS X Leopard Apple tarafından üretilmiş altıncı nesil bir MacOS X bilgisayar işletim sistemidir. Bu sürümün en büyük özelliği Mac tabanlı Intelde PowerPC mikro çipini destekleyen Mac OS X’in son sürümü oldu. Apple bu güncellemeyi 26 Ocak 2007 tarihinde piyasaya sürdü.


MacOS X 10.6 Snow Leopard

MacOS X 10.6 veya MacOS X Snow Leopard Apple tarafından üretilmiş yedinci nesil bir MacOS  X işletim sistemidir. Bu işletim sisteminin MacOS ailesine yaptığı en büyük katkı yeni son kullanıcı özellikleri yerine genel bellek yapısını azaltarak verimliliği ve performansı geliştirmeye yönelik bir güncelleme olmasıdır. Apple bu güncellemeyi 28 Ağustos 2009 yılında yayınladı.


MacOS X 10.7 Lion

MacOS X 10.7 veya MacOS X Lion Mac OS X Apple tarafından üretilmiş sekizinci nesil bir MacOS X işletim sistemidir. Bu işletim sisteminin en büyük özelliği Türkçe dil desteği olan ilk MacOS X sürümü olmasının ve MacOS X ismini kullanan son sürüm olmasının yanı sıra Mac App Store desteği içermesidir. Aynı zamanda mevcut Mac’lerden bildiğimiz Launchpad özelliği de bu işletim sistemi ile aileye kazandırılmıştır. Apple bu güncellemeyi 20 Temmuz 2011 tarihinde yayınladı.


OS X 10.8 Mountain Lion

OS X 10.8 veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin (eskiden “MacOS X” olarak bilinirdi) dokuzuncu büyük sürümüdür. Bu sürüm Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200’den fazla yeni özellik içerir. Bu sürüm Mac App Store üzerinden indirilebilen ilk sürüm olarak tarihe geçti. Apple bu sürümü 25 Temmuz 2012 tarihinde yayınladı.


OS X 10.9 Mavericks

OS X 10.9 veya OS X Mavericks OS X işletim sisteminin 10.nesil büyük sürümüdür. OS X işletim sistemlerinde kedigillerin isimlerinin terk edildiği ilk sürümdür. Bunun yanı sıra bu sürümde Apple daha çok pil ömrüne odaklandı. Bunun dışında Finder gelişmeleri, iCloud entegrasyonu ile beraber daha fazla iOS uygulaması da OS X işletim sistemlerine eklenmiş oldu. Apple bu güncellemeyi 22 Ocak 2013 tarihinde yayınladı.


OS X 10.10 Yosemite

OS X 10.10 veya OS X Yosemite OS X işletim sisteminin 11.büyük sürümüdür. Bu güncellemenin getirdiği en büyük yenilik OS X sistemlerde yeni bir standard haline gelecek “Apple Fotoğraflar” uygulamasına geçilmesiydi. Apple bu güncellemeyi 16 Ekim 2014’de yayınladı.


OS X 10.11 El Capitan

OS X 10.11 veya OS X El Capitan on ikinci nesil yeni Apple işletim sistemidir. El Capitan, genel olarak güvenlik, performans, tasarım ve kullanılabilirliği artırmak için özellikler içerir. Apple bu güncellemeyi 30 Eylül 2015’de çıkardı.


OS X 10.12 Sierra

OS X 10.12 veya OS X Sierra Apple’ın Mac bilgisayarlar için ürettiği onüçüncü nesil bir işletim sistemidir. OS X Sierra’nın en büyük özelliği Siri’nin nihayet OS X işletim sistemine eklenmiş olmasıdır. Apple bu güncellemeyi 20 Eylül 2016’de yayınladı.


macOS High Sierra

macOS 10.13 veya macOS High Sierra Apple tarafından geliştirilen 13.nesil macOS işletim sistemidir. macOS High Sierra Apple Dosya Sisteminin(APFS)’nin standard dosya sistemi olduğu ilk sürümdür. Aynı zamanda yakın zaman Mac bilgisayarlarında model fark etmeksizin uyumluluk açısından en başarılı modeldir. Apple bu güncellemeyi 25 Eylül 2017 yılında yayınladı. 


macOS 10.14 Mojave

macOS Mojave, macOS’un 15.sürümüdür. Bu güncellemenin getirdiği en büyük özellik iOS işletim sistemindeki birtakım uygulamaları ve özellikleri, bilgisayarlarda da kullanıma sundu. Apple bu güncellemeyi 24 Eylül 2018 tarihinde piyasaya sürdü.





macOS 10.15 Catalina

macOS Catalina Apple’ın geliştirdiği 16.büyük macOS sürümüdür. Catalina’nın en büyük özelliği yalnızca 64-bit uygulamaları destekleyen ilk macOS sürümü olmasıdır. Apple bu güncellemeyi 7 Ekim 2019 tarihinde yayınladı.


macOS 11.0 Big Sur

macOS Big Sur, Apple’ın macOS X’den sonra yayınladığı bir sonraki büyük sürümüdür. Bu güncelleme şu anda Mac bilgisayarlar için yayınlanmış son güncellemedir. Bu güncellemeyle birlikte Mac bilgisayarlarda yep yeni bir arayüz ve yeni bir tasarıma geçildi. Aynı zamanda bu güncellemeyle beraber Mac bilgisayarlarda Apple Silicon çiplerine ve yeni ARM komut setine geçiş yapıldı. Apple bu güncellemeyi 13 Kasım 2020 tarihinde yayınladı.

Dünden Bugüne Macintosh İşletim Sistemleri ve Özellikleri

BENZER MAKALELER