İkinci nesil Apple silikonu burada M2 çipi ile birlikte, ancak mevcut M1 serisiyle nasıl karşılaştırılır?
Haziran 2022ʼdeki WWDC etkinliği sırasında Apple, ikinci nesil Apple silikon çiplerini kullanan M2 çipini tanıttı. İkinci nesil bir çip olarak, M2ʼnin öncekilerin hepsinden olmasa da çoğundan daha iyi performans göstermesini beklersiniz. Ancak, durum gerçekten böyle mi?
Bu hipotezin doğru olup olmadığını görmek için M2 çipini tüm M1 aralığıyla karşılaştıralım. Her şeyi ele alacağız: CPU ve GPU, bellek ve bant genişliği, performans ve göz önünde bulundurmanız gereken diğer önemli ayrıntılar.
Tüm Apple silikon yongaları, şirketin CPU, önbellek, sinir motoru, GPU, güvenlik ve daha fazlasını tek bir yongaya yerleştiren ve daha hızlı iletişime dönüşen birleşik bellek mimarisini kullanır. M2 çipinin kalbinde, 3,49 GHz hızında çalışan dört adet yüksek performanslı çekirdeğe ve 2,06 GHz hızında çalışan dört adet güç verimli çekirdeğe sahip sekiz çekirdekli bir CPU yer alıyor.
Verimlilik çekirdekleri, temel M1 yongasında bulunanlara benzer. M1ʼden sıyrılmak için M2, toplam 10 adet olmak üzere iki ek GPU çekirdeği içerir.
M1 Pro ve M1 Max, sırasıyla 10 çekirdekli bir CPU ve sırasıyla 16 ve 32ʼye kadar GPU çekirdeği dahil olmak üzere M2ʼden bir mil daha ileri gider. En büyüğü olan M1 Ultra, 64ʼe kadar GPU çekirdeğine sahip 20 çekirdekli bir CPUʼya sahiptir. Bununla birlikte, M1 serisi, M2ʼye göre daha düşük maksimum CPU saat hızlarına sahiptir.
Bellek bant genişliği de değişir ve beklendiği gibi M1 Ultra 800 GB/snʼye varan hızıyla hala tepededir. Bunu M1 Max (400 GB/snʼye kadar), M1 Pro (200 GB/snʼye kadar), M2 (100 GB/sn) ve son olarak yaklaşık 68 GB/sn ile M1 takip ediyor. Şeylerin bellek tarafında, M1 Ultra 128 GBʼa kadar birleşik belleği destekler, ardından M1 Max bunu yarısı kadar destekler.
M1 Pro, 32 GBʼde, 8 GBʼde 24 GBʼde M2ʼden daha fazla öne çıkıyor. M1 ise daha küçük kardeş olduğu için yalnızca 16 GBʼa kadar belleği destekler. Apple birleşik bellek mimarisi kullandığından, bir cihaz satın aldıktan sonra belleğinizi yükseltemezsiniz. Bu nedenle, ayırmadan önce, ihtiyaç duyacağınız bellek miktarını düşünmenizi öneririz.
Teknoloji şirketlerinin reklamını yaptığı tüm ıslıkları bir kenara bırakırsak, tek umursadığın şey ham performans. Bir çipin performansı günlük ihtiyaçlarınızı karşıladığı sürece, önemli olan tek şey budur. Ve işlerin biraz karmaşıklaştığı yer burasıdır. Dört çipi karşılaştırmak için Geekbench 5 testlerinden veri topladık ve çipleri karşılaştırmak için en doğru değeri bulmak için ortalamasını aldık.
İlk olarak, çok çekirdekli Geekbench 5 testlerinde sonuçlar tam da beklediğiniz gibi. İki M1 Max yongasının birleşimi olan M1 Ultra, M1 Maxʼin kabaca iki katı performansla liderliği alıyor. 10 çekirdekli M1 Pro yongası, iki ekstra CPU çekirdeği sayesinde sekiz çekirdekli modele göre büyük bir avantaja sahip.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, M2, M1ʼi yaklaşık yüzde 20 daha yüksek çok çekirdekli performansla sudan çıkarır. Başvuru için Apple, M2ʼnin CPUʼsunun yüzde 18 daha hızlı olduğunu iddia etti ve bu doğru çıktı. Ancak, M1 serisindeki diğer çiplerle karşılaştırıldığında, M2ʼnin hala bir şansı yok. Grafiğimize göre M2, M1 Proʼdan yüzde altı daha yavaş.
M2ʼnin parladığı yer tek çekirdek performansında. M2 ile Apple, ister inanın ister inanmayın, 20 çekirdekli M1 Ultraʼda elde ettiğinizden daha hızlı olan maksimum saat hızı 3,49 GHz olan dört performans çekirdeği kullanır. Bu, M2 yongasındaki yeni yüksek performanslı çekirdeklerin gücünü gösteriyor.
Ayrıca M2, Appleʼın iPhone 13 serisine güç sağlayan A15 Bionic çipte kullandığı ikinci nesil beş nanometre teknolojisi kullanılarak üretildi. M1 serisinin geri kalanı için, M1 Ultra, tek çekirdekli performansta lider, ardından M1 Max, M1 Pro ve M1 geliyor.
M2ʼnin duyurusu ile M1ʼe göre gördüğümüz en önemli gelişmelerden biri yeni medya motorudur. M2ʼde medya motoru, daha yüksek bant genişliğine sahip bir video kod çözücü ekleyerek 8K H.264 ve HEVC video desteği sağlar. Ayrıca Appleʼın yerleşik ProRes video motoruyla birden fazla 4K ve 8K video akışına sahip olabilirsiniz.
Bunların her ikisi de temel M1 yongasında mevcut değildir. Bununla birlikte, M1 Pro ve M1 Max aynı güçlü medya motoruna sahiptir, ancak ikincisi mevcut çift video kodlama motorları nedeniyle öncekinden iki kata kadar daha hızlı video kodlamaya sahiptir.
M1 Ultra, iki video kod çözme ve dört video kodlama motorunun yanı sıra dört ProRes kodlama ve kod çözme motoruyla, herhangi bir Apple silikon çipinde bulunan en güçlü medya motoruna sahiptir. Bu nedenle, çok fazla düzenleme yaparsanız, M2ʼnin sağladığından daha iyi bir medya motoru elde etmek için fedakarlık etmeniz ve daha fazla ödeme yapmanız gerekebilir.
Her şeyden önce, dört çipin tümü, göz atma, sosyal medya kullanımı, yazma ve hatta YouTube videoları izleme gibi günlük işler için yeterince güçlüdür. Bununla birlikte, kilometreniz, "günlük" görevlerinizin neleri gerektirdiğine bağlı olarak değişecektir. Video düzenleme gibi yoğun kaynak gerektiren etkinlikler ise, şüphesiz M1 Pro, Max veya Ultra gibi çiplerin ekstra çok çekirdekli performansından yararlanacaksınız.
Bütçeniz de önemlidir ve hangi çipi alacağınızı belirleyecektir. Tüm seçenekler arasında M1 giriş seviyesidir. 999 dolara bir M1 MacBook Air alabilirsiniz. Öte yandan M2, M2 MacBook Air için sizi en az 1199 $ geri alacaktır. M1 serisindeki daha yüksek çipler, mevcut en iyi MacBookʼlardan biri olan 14 inç M1 Pro MacBook Pro için en az 1999 dolara mal oluyor.
M1 serisindeki daha yüksek yongalarda bulunan daha yüksek sayıda GPU çekirdeği, oyun oynama gibi yoğun grafik gerektiren görevler için kullanışlı olacaktır. Tabii ki, iMac, Mac Studio, MacBook Air veya MacBook Proʼyu satın almanız gerekip gerekmediğine dair bir soru da var, çünkü bu, hangi çiplerin size uygun olduğunu belirleyecektir.
Karşılaştırmalardan, M2 çipinin M1ʼin doğrudan halefi olduğu açıktır. Beklediğiniz gibi, hiçbir şekilde hayal kırıklığına uğratmaz. M2, pil tüketimini korumaya ve hatta en aza indirmeye çalışırken ekstra performans sunarak Appleʼın M1 ile yaptıklarını büyük ölçüde geliştirir.
M2 ayrıca, büyük ölçüde yeni yüksek performanslı çekirdeklerin bir sonucu olarak, tek çekirdek performansında tüm M1 serisini geride bırakıyor. Bununla birlikte, çok çekirdekli performans göz önüne alındığında, yine de M1 Pro, M1 Max veya M1 Ultraʼnın arkasında yer alıyor.